Повечето хора по света пият кафе. Някои повече от други. Но

...
Повечето хора по света пият кафе. Някои повече от други. Но
Коментари Харесай

Идеалното време за пиене на кафе според науката

Повечето хора по света пият кафе. Някои повече от други. Но по кое време е най-хубавият миг за изразходване на тази известна напитка (в сходство с циркадните ритми на човешкия организъм)?

Когато се усещаме будни, главният провинен за това (във физиологичен смисъл) е хормонът кортизол, чиито равнища в организма следват натурален 24-часов цикъл. Най-високите равнища на хормона в кръвта са в часовете от 8 до 9 сутринта, сред 12 и 13 ч. по обяд, както и сред 17.30 и 18.30 година Именно в тези периоди сме най-будни, свежи и работоспособни, даже без да посягаме към чашата с кафе.

Според науката пиенето на кафе в тези часове не оказва упования ефект поради простата причина, че мозъкът ни към този момент е под въздействието на своя натурален " кофеин ". Казано по непросветен метод, резултатът от това е едно просто наливане с напитката, с нейните евентуално отрицателни последствия.

 Точно противоположното може да се каже за часовете от 9.30 до 11.30 година, както и 13.30 до 17 ч. В тези интервали равнищата на " будния хормон " са най-ниски, а кафето е нашият мечтан избавител.

Разбира се, всичко казано дотук не отразява самостоятелните разлики. Ако сте сигурни, че кофеинът не вреди на съня или на здравето ви, подобаващото време за пиянство на кафе е " когато и да е ".

Повече по тематиката можете да прочетете тук. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР